• Populacja Londynu ma wzrosnąć z 8,7 mln do ponad 10 mln do 2031 r. – odpowiednik Birmingham i Coventry przenoszących się do stolicy
  • Oczekiwana przez GLA utrata gruntów przemysłowych do innych celów do 2031 r. może zostać osiągnięta w 2017 r.
  • Odpowiada to utracie 7800 nowych miejsc pracy rocznie
  • Sektor przemysłowy i logistyczny to trybik, który napędza Londyn w ruchu
  • Pilnie potrzebny jest strategiczny przegląd gruntów zabudowanych w Londynie

SEGRO plc („SEGRO”) dzisiaj (2 lutego 2017 r.) opublikował raport Keep London Working, przygotowany przez Turley, który zawiera krytyczne spojrzenie na znaczenie przestrzeni przemysłowej w Londynie i kluczową rolę, jaką odgrywa we wspieraniu działań kapitałowych zapewniających przyszłość wzrost gospodarczy i populacyjny. Przepływ towarów do i od ludzi i firm sprawia, że Londyn jest w ruchu i pomaga uczynić go prosperującym globalnym miastem.

Londyn jest kwitnącym miastem, a wraz ze wzrostem stolicy rośnie potrzeba, aby firmy dostarczały swoje towary i usługi swoim klientom, a konsumenci oczekują pewnych dostaw w ciągu godziny. Przewiduje się, że populacja Londynu wzrośnie z 8,7 miliona do ponad 10 milionów do 2031 roku, dorównując populacji Birmingham i Coventry przenoszącej się do stolicy. To w połączeniu z technologią doprowadziło do eksplozji handlu elektronicznego i zwiększonego popytu na powierzchnię handlową, aby zapewnić, że możemy dostarczać wszystkie nasze towary.

Logistyka odgrywa coraz większą rolę w łączeniu ludzi i przedsiębiorstw z towarami. Dowody wskazują jednak, że wraz ze wzrostem liczby ludności skala działalności musi wzrosnąć, a to będzie trudne, jeśli kluczowe tereny potrzebne do stworzenia niezbędnych obiektów pozostają ograniczone.

Dodatkowy wpływ na dostępność mieszkań ma również wzrost liczby ludności. Jednak grunty przemysłowe są szybko tracone, często na cele mieszkalne, w tempie trzykrotnie przekraczającym przewidywany przez Greater London Authority (GLA). Przy obecnym tempie spadku przewidywane uwolnienie powierzchni handlowej przez GLA do 2031 roku może zostać osiągnięte w tym roku. Utrata gruntów przemysłowych ma miejsce we wszystkich londyńskich dzielnicach, z największym wpływem w Newham, Greenwich, Bexley i Wandsworth. Gminy o największych szacowanych stratach od 2001 roku to Newham, Havering i Tower Hamlets.

Branża logistyczna również ciężko pracuje, aby rozwiązać problem złej jakości powietrza w Londynie. Emisje z lekkich samochodów dostawczych stanowią bardzo małą część całkowitych emisji, stanowiąc mniej niż 4% dwutlenku węgla. Innowacyjne rozwiązania zostaną wdrożone w celu poprawy zrównoważenia środowiskowego w sektorze, w tym pojazdów elektrycznych, terminów dostaw, wykorzystania logistyki zwrotnej i rozwoju zrównoważonych budynków.

David Sleath, dyrektor generalny SEGRO powiedział:

„Solidna i elastyczna infrastruktura logistyczna ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania Londynu. Powstrzymanie utraty gruntów przemysłowych jest bardzo ważne dla stworzenia możliwości zatrudnienia i krajobrazu dla powstawania nowych przedsiębiorstw.

„W wyniku raportu, naszym wezwaniem do działania, zaaprobowanym przez British Property Federation, jest przeprowadzenie natychmiastowego przeglądu strategicznego zagospodarowanych gruntów, połączonego z pełną i kompleksową oceną potrzeb.

„Potrzebny jest gruntowny przegląd zagospodarowania przestrzennego, który uwzględnia wymagania lokalizacyjne firm zajmujących się logistyką miejską, aby reagować na działania ostatniej mili.

„Musimy zapewnić, że sektor przemysłowy i logistyczny będzie miał głos w londyńskiej polityce, aby zapewnić odwrócenie szybkiej utraty gruntów przemysłowych i intensyfikację wykorzystania przemysłowego i logistycznego tam, gdzie jest to wykonalne”.

Dyrektor naczelny London First, Jasmine Whitbread, powiedziała:

„Przemysłowe serce Londynu jest domem dla firm e-commerce, start-upów technologicznych i firm, które są niezbędne do dostarczania miastu towarów i usług. Dlatego musimy upewnić się, że Londyn jest w stanie pomieścić te firmy wraz z ludźmi, którzy je wspierają i zatrudniają.

Melanie Leech, dyrektor naczelny Brytyjskiej Federacji Własności, powiedziała:

„Sektor przemysłowy i logistyczny jest ważną częścią naszej nowoczesnej gospodarki, ale często pomija się ważną rolę, jaką odgrywa w naszym codziennym życiu. Zapewnienie powierzchni handlowej nie tylko zapewnia terminowe dostawy przez Internet, ale także tworzy miejsca pracy dla wykwalifikowanych pracowników i zapewnia znaczny wzrost gospodarczy. Konkurencja o ziemię w Londynie jest intensywna i występuje dotkliwy niedobór mieszkań, ale potrzebujemy zrównoważonego podejścia. Zrównoważone społeczności potrzebują zarówno domów, jak i odpowiedniej infrastruktury do świadczenia usług, obiektów i miejsc pracy, wspierając tę inicjatywę i zalecenia SEGRO.”