Opracowana przez VAILOG (SEGRO Group) na dwóch piętrach platforma dystrybucyjna nowej generacji mieści nowe Centrum Dystrybucji Klientów IKEA France o powierzchni ponad 50 000 m2 oraz Leroy Merlin (13 000 m2) i już teraz ugruntowuje swoją pozycję jako europejski punkt odniesienia dla dystrybucji miejskiej.

W samym sercu portu Gennevilliers, wyjątkowej lokalizacji multimodalnej

W 2013 roku, we współpracy z HAROPA - Ports of Paris, VAILOG (SEGRO Group) zidentyfikował ostatni duży obiekt dostępny w Porcie Gennevilliers. Nazywany Paris Air2 Logistique, jest jedynym tego typu obiektem w pobliżu Paryża, stając się tym samym flagowym projektem dystrybucji miejskiej w Paryżu na kilka następnych lat. Zakotwiczenie w porcie Gennevilliers zapewnia dostęp do infrastruktury rzecznej, kolejowej i drogowej portu. W ten sposób Paris Air2 Logistique korzysta z doskonałej dostępności, zarówno dla pracowników firm na miejscu, jak i dla ich działalności. W ramach ekskluzywnego mandatu udzielonego przez VAILOG, CBRE wsparło projekt nieruchomości logistycznych IKEA France.

Lepsza dostępność dla szybszych dostaw

Dla marki IKEA France Gennevilliers Customer Distribution Center (CDC) jest idealnym miejscem do wzmocnienia jej obecności u bram Paryża i rozwoju jej działalności. Jest w pełni zgodny z jego wielokanałową strategią.

Centrum CDC Gennevilliers będzie kluczowe dla funkcjonowania sklepu IKEA Paris La Madeleine. 2.000 m3 magazynu (z 24 000 m3 ogółem) zostanie przeznaczone na magazyn w tym sklepie. Będzie on uzupełniany codziennie z zajezdni, a do 2020 r. będzie dostarczany przez pojazdy bezemisyjne.

Dzięki dodatkowym pojemnościom magazyn umożliwia oferowanie klientom większej liczby terminów dostaw, aby dostosować się do ich tempa i potrzeb. Umożliwia również optymalizację czasu dostawy dla klientów z Paryża i zachodniego Ile-de-France, którzy składają zamówienie w sklepie lub online.

Obsługę platformy (odbiór, magazynowanie, przygotowywanie zamówień) zapewnia firma XPO Logistics, która do końca I półrocza 2019 roku planuje zrekrutować ponad 100 osobowy zespół. Przewoźnicy VIR i Trusk są rozproszeni dwie kondygnacje budynku. VIR planuje docelowo stworzyć około 150 miejsc pracy na tej stronie, a Trusk około pięćdziesięciu.

Wzorowa efektywność środowiskowa

Platforma Paris Air2 Logistique korzysta z najbardziej zaawansowanych właściwości ekologicznych w sektorze, co pozwala na uzyskanie certyfikatu BREEAM „Excellent” po wejściu do eksploatacji. Te parametry środowiskowe budynku są kryterium wyboru dla IKEA France, która na co dzień zobowiązuje się do zmniejszania wpływu swojej działalności na środowisko.

IKEA France inwestuje w wyposażenie zakładu w stacje ładowania pojazdów elektrycznych, aby zapewnić dostawy bezemisyjne do sierpnia 2020 r. Ponadto bliskość Sekwany ostatecznie umożliwi rozwój rzecznego transportu towarów w celu zaopatrywania Paryża .

Wyzwania dystrybucji miejskiej

„Jesteśmy dziś dumni z inauguracji tej miejskiej platformy dystrybucyjnej najnowszej generacji. Aby sprostać wymaganiom IKEA France, zależało nam na opracowaniu nowoczesnej i innowacyjnej platformy dystrybucyjnej, dostosowanej do ich strategii dystrybucyjnej, wymagającej szybkości, mobilności i bliskości” – mówi Eric Véron, dyrektor generalny VAILOG.

Od kilku lat SEGRO wita i wspiera głównych graczy dystrybucyjnych, oferując platformy logistyczne XXL, parki biznesowe i budynki do dystrybucji miejskiej.

„W kontekście Wielkiego Paryża, rosnącego zapotrzebowania na bliskość stolicy i nowe zastosowania wynikające z e-commerce, Paris Air2 Logistique jest doskonałą ilustracją naszej zdolności do zaspokojenia potrzeb naszych klientów i wspierania ich w tym rozwoju”, podsumowuje Marco Simonetti, Dyrektor Zarządzający SEGRO Southern Europe.