To kolejna, obok m.in. oświetlenia zewnętrznego LED, z proekologicznych rozwiązań wdrożonych przez dewelopera.

Pojazdy elektryczne i hybrydowe uważane są za przyszłość motoryzacji, także w obszarze logistyki i dystrybucji. Biorąc pod uwagę zarówno rosnący trend, jak i środowisko naturalne, w parkach SEGRO w Poznaniu, Strykowie, Łodzi, Gliwicach i Tychach działa już 14 ładowarek samochodów elektrycznych, a docelowo wszystkie parki dewelopera w Polsce zostaną w nie wyposażone przez koniec 2019 r. . Łącznie do grudnia 2019 roku w parkach logistycznych SEGRO zostaną zainstalowane 24 tego typu urządzenia.

- Wierzę, że realizowany przez nas projekt przyczyni się do wzrostu liczby pojazdów elektrycznych. Chcemy zachęcać i motywować klientów do przesiadania się z pojazdów tradycyjnych na pojazdy elektryczne i hybrydowe. Nasze służby utrzymania parku już pracują nad projektem wymiany floty pojazdów dedykowanych do ich obsługi na w pełni elektryczne pojazdy serwisowe – mówi Waldemar Witczak, Dyrektor Regionalny SEGRO. - Mam też wielką nadzieję, że dzięki podejmowanym przez nas działaniom przyczynimy się do zmniejszenia emisji spalin. W miarę wzrostu zainteresowania planujemy sukcesywnie rozwijać sieć punktów ładowania.

20 zainstalowanych urządzeń do ładowania samochodów to podwójne punkty zasilania z dwoma kablami zakończonymi uniwersalną wtyczką typu 2, która obsługuje również typ 1. Ponad połowa zainstalowanych ładowarek może jednocześnie ładować dwa pojazdy o mocy 22 kW każdy. Stacje uruchamiane są poprzez udostępnienie użytkownikom kart zbliżeniowych, które umożliwiają rozpoczęcie ładowania podłączonego pojazdu. Dodatkowo wyposażone są w moduły do zdalnego rozliczania zużytej energii oraz monitorowania stanów ładowania aktualnie podłączonych do ładowarki samochodowej poprzez odpowiednią aplikację, która zostanie wkrótce uruchomiona.

Wdrożenie możliwości ładowania pojazdów elektrycznych we wszystkich parkach to kolejny z proekologicznych projektów SEGRO w Polsce. W 2017 roku deweloper wymienił oświetlenie zewnętrzne parków logistycznych na energooszczędne diody LED, a także instaluje je we wszystkich nowo budowanych obiektach oraz na modernizowanych terenach. Ponadto każdy nowy projekt deweloperski SEGRO przechodzi rygorystyczną ocenę BREEAM, gdzie ochrona środowiska jest jednym z kluczowych elementów oceny zarówno na etapie prac budowlanych, jak i podczas późniejszego użytkowania obiektu. Jednym z najnowszych wdrożeń dewelopera jest również system monitoringu mediów w chmurze, który został udostępniony większości klientów parku w całej Polsce i dzięki opcji monitoringu mediów w czasie rzeczywistym pozwala kontrolować ich wykorzystanie, a także w ten sposób umożliwia większą wydajność, zarówno ekonomiczną, jak i ekologiczną.